Mens en Medemens

Aanleiding voor dit onderdeel (Mens en Medemens) is het bekijken van onderstaand filmpje:"kinderen zien, kinderen doen na" en het artikel"Helft Belgische jongeren wantrouwt andere mensen."

http://www.pienternet.be/nieuws/comments/helft_belgische_jongeren_wantrouwt_andere_mensen

Bij het bekijken van het filmpje merk je algauw dat het ver te zoeken is hoe mensen hier waarden en normen bijleren aan hun kinderen. Integendeel zelfs, er wordt duidelijk aangetoond dat je werkelijk je gedrag overdraagt naar je kinderen toe en dat het dus van noodzakelijk belang is om zelf stil te staan bij welke waarde(n) je in je leven belangrijk vindt.
Het filmpje is het levende bewijs van hoe het NIET moet!
Vandaar dat ik onderstaande link warm aanbeveel, net omdat ik vind dat deze waarden bij kinderen dagelijks moeten aangekaart worden.

http://www.livingvalueseducation.nl/kinderen/

Naast het aanleren van waarden en normen, kunnen we vandaag ook stellen dat het tegenwoordig in onze samenleving erg gesteld is met de sociale omgang .
Bij een rondvraag bleek overduidelijk dat iedereen wel een beetje meer vriendelijkheid of behulpzaamheid zou willen van de medeburger. Toch blijft elkeen afwachtend en op die manier komen we uiteraard niet tot datgene wat we allemaal wel zouden willen.
Getuigenissen hieronder geven daar voorbeelden van.
http://www.youtube.com/watch?v=jrJ2nFiiBfI

1.Waarden

Graag wil ik in dit luikje de waarden die ik belangrijk vind met jullie delen.
Deze waarden zullen voor iedereen anders zijn en ook veranderlijk in de mate van prioriteit die je er zelf aan geeft.
Ikzelf hecht heel veel belang aan vertrouwen, eerlijkheid, respect, rechtvaardigheid, trouw, beleefdheid en vriendelijkheid . Deze waarden heb je vooral nodig wil je een relatie tussen 2 mensen, zowel op liefdesvlak als vriendschappelijk vlak , doen slagen.
Refererend op de waarden die belangrijk zijn voor je eigen persoonlijkheid, staan zeflvertrouwen, zelfwaardering en zelfrespect op de bovenste plank.
Hier ga ik op relationeel vlak 1 waarde eruit pikken, waarvan ik denk dat die absoluut noodzakelijk is .

2. Ik ga voor vertrouwen!





 



 


De afbeeldingen en spreuken hierboven geven exact weer wat het met een mens doet als het vertrouwen er niet (meer)is of wanneer het verbroken werd.
Vertrouwen schept een band tussen mensen. Het creëert een veilige haven omdat het bij die persoon toegelaten is jezelf te zijn in al je facetten.
Het zorgt ervoor dat je automatisch van wederzijds respect en eerlijkheid kunt spreken. Vertrouwen omvat zoveel meer dan gewoon " kunnen rekenen op iemand".
Die persoon kent je vrolijke, maar ook minder vrolijke kanten. Kent vaak je diepste gevoelens en weet dat hij bij jou terecht kan in goede en kwade tijden. Het is een sfeer die tussen beide personen in hangt, die ervoor zorgt dat wat je zegt of wie je bent, enkel op die plaats en op dat moment tussen jullie beide naar voren komt. Het is de bedoeling dat jij "jij" bent of kunt zijn.Vriendschap of liefde zonder vertrouwen is een eenzame en labiel relatie
Daarbij kan je je de vraag stellen of er gewoon door de omgang die je al ervaren hebt met die persoon, geen vertrouwen (meer) mogelijk is, of dat je je eerder baseert op geruchten. Misschien hoorde je wel vertellend at die persoon niet te vertrouwen is.Wees daarom gewaarschuwd ,want iemand kan voor mij wel te vertrouwen zijn , terwijl jij dit misschien anders aanvoelt.
Hierdoor komen we terecht bij het wantrouwen. Wantrouwen zoals beschreven in het artikel hierboven.
Vertrouwen kan je natuurlijk niet van vandaag op morgen bekomen.
Het is een proces waar enige tijd over heen gaat, het wordt als het ware opgebouwd.
Voor sommigen gaan er weken,maanden of jaren over vooraleer een vertrouwensband is opgebouwd, terwijl die bij anderen soms vanaf het eerste moment aanwezig is.
Maar eens gebroken is die nooit meer te herstellen zoals voorheen.

3.Casus


Als tweede opdracht binnen dit onderdeel moet ik nog een casus uitwerken.
Ik mag er een kiezen uit 3 vooropgestelde onderwerpen en mijn voorkeur gaat uit naar de discussie over de financiëring van de gezondheidszorg. Moet de mens daar eigen verantwoordelijkheid in dragen of niet? Laat mij om het te verduidelijken, de casus hieronder vermelden.

De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) zegt in een interview met De Morgen dat de overheid strenger moet optreden tegen al wie zichzelf ziek maakt. 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'
  • Cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) © photo news
Volgens Brugada moet het maatschappelijke debat hierover aangevuurd worden. "Want wat willen we doen met de beperkte middelen die we hebben? Moeten we blijven investeren in mensen die zichzelf ziek maken? In rokers die na een hartoperatie blijven paffen? Elke sigaret is slecht voor de gezondheid. En roken verhoogt het risico op een hartinfarct. Het is de verantwoordelijkheid van de burger om dat risico al dan niet te nemen, punt uit." In de gezondheidszorg zou het moeten zijn zoals in de milieusector, vindt Brugada: "De vervuiler betaalt."

De hartspecialist maakt een vergelijking tussen nicotineverslaafden en wegpiraten. "Als ik morgen tegen 250 kilometer per uur over de weg raas, betaal ík de boete, en niet de maatschappij. Maar een roker zou niet beboet worden voor de onveilige en ongezonde situatie die hij bewust veroorzaakt. Integendeel, de overheid betaalt hem terug. Wie een beetje gezond verstand heeft, moet tegen een dergelijk absurd systeem in opstand komen", vindt Brugada.

"Het klinkt misschien overtrokken, maar eigenlijk staat de overheid toe dat de burgers hun gezondheid in de prak rijden en voor de herstelkosten van dat wrak nog eens hun hand ophouden. Dat is hetzelfde als tegen een jonge kerel zeggen: 'Rijd die auto maar te pletter, jongen. We betalen achteraf de herstellingen wel.'"

Brugada praat behalve als cardioloog ook als ex-roker. "Ja, ik heb zelf gerookt. Helaas. Maar ik ben gestopt vanaf het moment dat duidelijk werd hoe schadelijk sigaretten zijn. Vroeger mocht er in de ziekenhuizen nog volop gerookt worden. Men wist toen niet wat men nu wel weet."

Preventie is het sleutelwoord. "De overheid moet de burgers op hun verantwoordelijkheid wijzen. We moeten kinderen van twaalf jaar duidelijk maken hoe ongezond roken is. Het is bij hen dat we moeten pleiten voor een gezonde levensstijl, niet bij veertigers die al een chronische bronchitis hebben ontwikkeld."

Nu regeert het je-m'en-foutisme, vindt Brugada. "En dat is fout. Je brengt je auto toch ook naar de garage voor een groot onderhoud? Waarom zou je dat met je lichaam niet doen? Waarom betaal je herstelkosten, als je die reparatie op een goedkopere manier kunt voorkomen?"


Zoals het hierboven aangegeven wordt, ben ik van mening dat het niet kan dat wie een harttransplantatie kreeg opnieuw gaat roken. Op die manier is het heel realistisch dat het hart opnieuw gaat falen en de persoon in kwestie, na alle moeite en kosten die er waren, toch komt te overlijden. Meer nog, heel waarschijnlijk werd een andere patiënt die ook een harttransplantatie nodig had, maar niet nog niet bovenaan de lijst stond, op die manier zijn mogelijkheid tot langer leven ontnomen. Wie weet vindt men voor die patiënt nog ooit een "match"?
In elk geval ben ik akkoord dat voor wie geen zorg draagt voor zijn lichaam en dus moet rekenen op de gezondheidszorg om er weer bovenop te komen,  het absoluut voorkomen moet worden dat die persoon in zijn oude gewoontes vervalt. Stel je voor dat een patiënt die al levenslang een alcoholist is, een levertransplantatie ondergaat en achteraf toch weer gaat drinken. Dit is gelijklopend aan het voorbeeld van de roker.
Of we nu ook onmiddellijk moeten overgaan om alle financiële tussenkomsten te staken vanaf het moment dat het gaat over een patiënt die hulp nodig heeft terwijl hij de risico's op het voorhand wist, weet ik niet. Ik vind dit nogal een absurde redenering, want elkeen verdient toch een tweede kans? Is het ook niet mogelijk dat het ene lichaam misschien sneller aftakelt bij eenzelfde sigarettengebruik dan het andere?
Is er een duidelijk stelbare grens op dat vlak? Kunnen we zeggen dat alcohol-, drugs- en sigarettengebruikers sowieso alle verantwoordelijkheid zelf moeten dragen wanneer zij ziek worden? Wat doen we dan met mensen die gewoon teveel zout of suiker eten, teveel vettige voeding consumeren, gaan we die ook niet meer helpen? Moeten we dan alle tandartscontroles en tandheelkundige behandelingen niet meer terugbetalen omdat iedereen toch weet dat suiker niet goed is voor de tanden? Ik denk het niet.
Vandaar mijn mening dat we het toch in de juiste proportie moeten bekijken en er niet vanuit kunnen/mogen gaan dat gezien de grote finaniële druk die er bestaat op de gezondheiszorg, deze mensen zelf moeten opdraaien voor de kosten.









1 opmerking:

  1. Vertrouwen is een heel belangrijke waarde!
    Ik dacht er ook eerst aan om het over vertrouwen te hebben op mijn eigen blog. Maar... vertrouwen in anderen vind ik heel moeilijk. Daarom koos ik persoonlijk voor respect, waaruit vertrouwen kan voortvloeien.

    Het is moeilijk om andere mensen vertrouwen te schenken, want zo stel je je kwetsbaar op. Toch moet je dit doen. Als je iedereen wantrouwt, zal er niemand zijn om je te steunen wanneer je in de problemen zit. Vertrouwen is belangrijk om op moeilijke momenten in je leven er niet volledig onderuit te zakken.

    Vertrouwen schenken is niet gemakkelijk en het gaat ook niet van de ene dag op de andere. Maar als het er is en wanneer het niet misbruikt wordt, is het 1 van de belangrijkste dingen die er zijn.

    BeantwoordenVerwijderen